Drikke til julematen

Vin og øl til julemat

Nordmenn er julematmonomane. Spørreundersøkelser utført på et representativt utvalg av den norske befolkningen viser nemlig at nærmere 90 % av det som spises på julaften er ribbe eller pinnekjøtt. Likeledes er nordmenn monomane hva drikke angår, det går hovedsakelig i pils og akevitt og ¾ av vinen som drikkes til julematen er rødvin. Det siste er synd, for rødvin passer ikke særlig godt til julemat.

Generelle betraktninger om julemat

Selv om julemat spenner fra trukket torsk til pinnekjøtt, er det flere fellestrekk ved den vanligste julematen. Retter som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og svinestek er salte og smaksrike som følge av tørking, luting og lang varmebehandling. Fettinnholdet i rettene er også betydelig. Felles for drikke som skal settes til julemat, er derfor at de bør ha høy konsentrasjon/være smaksrike, ha høy syre for å kompensere for saltet og for å stimulere appetitten i møte med fettet. Kombinasjonen av høy konsentrasjon og høy syre finner man normalt oftest i hvitvin av høy kvalitet. Velger man øl, får man ikke den høye syren, men det vil i hvert fall være lurt å velge en konsentrert øl og ikke en veldig lett pils om selve matchingen er det viktigste. Alternativt kan man se på en lett pils som en tørsteslukker i møte med feit mat.

Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og svinestek

Kombinasjonen høy konsentrasjon og høy syre finnes i tysk og fransk riesling av høy kvalitet, i Chenin Blanc fra Loire, i Chardonnay fra Burgund, i Roussillon, og, ikke minst, i Champagne. Det er altså plenty å velge mellom på vinsiden.

På ølsiden er det noe vanskeligere. Øl har moderat syre og moderat alkohol og er derfor vanskelig å kombinere alene med mye av julematen. Ideen med kombinasjonen øl og akevitt er at akevitten skal skylle vekk fett og at ølet skal være forfriskende. I så tilfelle lønner det seg å velge et øl med moderat alkohol, lite humle og god maltkonsentrasjon. Skal ølet derimot stå alene, må det ha andre egenskaper. Det ideelle valget er en fatlagret surøl. Hvis det ikke skulle være tilgjengelig, bør man velge en kraftig og konsentrert øl som ikke er altfor søt og som balanseres av tilstekkelig bitterhet eller friskhet.

Torsk

Torskeretten som lages til jul består normalt av kokt torsk med poteter, gulrøtter og sandefjordsmør, eventuelt forfrisket av en agurksalat. Dette er en rett det er lett å sette vin til. Champagne og tysk og fransk riesling er gode valg, spesielt hvis retten serveres med en agurksalat. Hvis retten derimot domineres av sandefjordsmør og kanskje også serveres med sprøstekt bacon, fungerer det normalt bedre med mindre aromatiske druetyper enn riesling. Champagne vil fortsatt være et godt valg, og spesielt de fatfermenterte variantene, men dette er også en rett som vil fungere svært godt med en sentralburgunder.

Det springende kriteriet for et øl som skal passe til denne retten, er at det bør ha moderat bitterhet og ikke være altfor søtt eller aromatisk. Det passer derfor normalt best med en pilsnertype med høy maltkonsentrasjon.