125 år med O.P. Anderson

O.P. Anderson fyller i år 125 år og Master Blender Jonas Odland har laget en spesialutgave av akevitten. Tanken var å skape en unik akevitt som samtidig skulle være tro mot originaloppskriften, som i prinsippet er uforandret siden 1891.

Olof Peter Anderson ble født 1797 i Trollhättan. Han flyttet til Göteborg da han var 17 år, og ble lærling på et apotek. Syv år senere startet O.P et destilleri. Han giftet seg med Petronella Rosenhoff og fikk 6 barn. Han gikk bort i 1876, men sønnen Carl August tok over arbeidet med destilleriet. Under Gøteborgsutstillingen 1891 lanserte Carl August O.P. Anderson Aquavit, som gikk fra å inneholde potet til hvete, og nå består av økologiske råvarer.

For å feire O.P. Andersons 125-års jubileum finnes nå en spesialutgave av Master Blender Jonas Odland. Tanken bak utviklingen av O.P. Anderson 125 Years Anniversary Edition var å skape en unik akevitt som samtidig skulle være tro mot originaloppskriften som i prinsippet er uforandret siden 1891.Kryddersammensettingen er derfor den samme som i O.P. Original: spisskummen, anis og fennikel. Da O.P. ble lansert i 1891 var alkoholinnholdet 44% og derfor har jubileumsblandingen fått samme styrke.

”Først destilleres krydderne på pot still og så blandes og lagres destillatet i minst 6 måneder på store eikefat som er over 100 år gamle. På denne måten oppnår vi den komplekse og avrundede krydderkarateren som kjennetegner O.P. Anderson. Til O.P. Anderson 125 Years Anniversary Edition har jeg brukt ekstra mye av det lagrede krydderdestillatet. I blandningen inngår dessuten O.P. som har vært lagret mellom 4 og 10 år på tre ulike typer fat: whisky-, sherry- och cognac-fat. Resultatet er en kraftig och smaksrik akevitt med tydelig lagringskarakter.” - Jonas Odland, Master destiller.